Onze wallboxen bieden de juiste laadoplossing voor vele wensen.
MEER OVER DE AMTRON® 4YOU FAMILYMet het oog op klimaatverandering, Olieschaarste , stijgende energieprijzen en de afloop van de salderingsregeling is het belangrijk dat huiseigenaren hun zelf opgewekte zonne-energie effectief kunnen gebruiken en hun elektriciteitsrekening kunnen verlagen.
Dit is waar energiemanagementsystemen voor thuis om de hoek komen kijken. Met deze intelligente systemen kun je het eigen energieverbruik verbeteren, verminder je de afhankelijkheid van stroom van het elektriciteitsnet en bevorder je een duurzame levensstijl. Huiseigenaren kunnen ze bijvoorbeeld gebruiken om hun elektrische auto's flexibel op te laden met eigen zonne-energie.
Het is natuurlijk ideaal om op zonnige dagen je elektrische auto direct te koppelen aan je laadpaal voor de deur. Vooral als je regelmatig thuis werkt of gewoon in het weekend, profiteer je maximaal van de gratis groene stroom zonder beboet te worden met een terugleververgoeding.
Energiemanagement systemen, ook wel energieverbruiksmanagers genoemd, werden oorspronkelijk ontwikkeld voor het bedrijfsleven, maar zijn nu ook beschikbaar voor particuliere huishoudens. Ze werken meestal samen met zonnepanelen en een batterijopslagsysteem en zijn verbonden met andere elektriciteitsverbruikers in het huishouden.
Het doel: door de energiestromen in huis optimaal te beheersen, kun je de zonne-energie die je zelf opwekt efficiënt gebruiken, de hoeveelheid elektriciteit die van het net wordt afgenomen verminderen en de elektriciteitsrekening op lange termijn verlagen. Om dit te bereiken controleert de energieverbruiksmanager de energiestromen en verschuift het de werking van flexibele verbruikers naar momenten met veel zonne-energie. Het motto is: je kunt beter je eigen zonne-energie gebruiken dan dure netstroom of een terugleververgoeding betalen. Op deze manier wordt de was gewassen of de elektrische auto thuis opgeladen wanneer het bijzonder gunstig is voor het huishouden.
De energieverbruiksmanager wordt meestal geïnstalleerd als apparaat in de meterkast met een aansluiting op de P1 poort van je slimme meter. Op basis van continue gegevens over elektriciteitsopwekking en -verbruik in het huis en aanvullende informatie zoals weergegevens, voorspelt het systeem het verbruik en de opbrengst van zonnepanelen. Hierdoor kan het energiemanagementsysteem het optimale tijdstip voor de werking van elektrische apparaten bepalen en aanpassen.
Het EMS kan eenvoudig worden bediend via de app op je telefoon of via een gebruiksvriendelijk online portaal. De energiegegevens worden daar weergegeven in een duidelijk en grafisch overzicht. Ook voor individuele verbruikers in het huishouden kunnen individuele besturingsregels worden ingesteld. Integratie in een slimme woning en communicatie met slimme meters zijn ook mogelijk.
Een energiebeheersysteem kan alleen worden gebruikt voor het intelligent aansturen van huishoudelijke apparaten die een flexibel verbruik in de tijd mogelijk maken. Voorbeelden hiervan zijn laadpalen, warmtepompen en bepaalde slimme huishoudelijke apparaten zoals wasmachines. Om beperkingen te vermijden, kunnen bewoners van tevoren aangeven welke apparaten voorrang hebben of hoe laat een taak moet worden voltooid.
De kosten van een energiebeheersysteem variëren afhankelijk van de leverancier en de omvang van de diensten. Als er zonnepanelen of een batterij worden gekocht bij hetzelfde bedrijf, is het mogelijk dat de aanbieder het EMS tegen een relatief gunstige prijs verkoopt of zelfs gratis aanbiedt. Er ontstaan extra maandelijkse kosten als een cloudoplossing voor visualisatie en gegevensevaluatie gewenst zijn. De investering is de moeite waard als zelfverbruik leidt tot een lagere elektriciteitsrekening.
Door een combinatie van zonnepanelen, een EMS, een batterij opslag voor zonne-energie en een laadpaal kunnen particuliere huishoudens hun overtollige zonne-energie optimaal gebruiken om hun elektrische auto flexibel op te laden. Milieubewuste huiseigenaren kunnen zo geld besparen, hun afhankelijkheid van elektriciteitsleveranciers verminderen en duurzamer leven.
De laadpaal wordt automatisch aangestuurd via een interface die verbonden is met de bovenliggende energieverbruiksmanager. Afhankelijk van de output van het zonnepanelen systeem en andere verbruikers in huis, voedt het EMS de overtollige zonne-energie naar de voertuigaccu en past deze het laadvermogen van de elektrische auto aan. Indien nodig, bijvoorbeeld bij slecht weer of wanneer er bijzonder snel moet worden opgeladen, kan er netstroom worden gebruikt om het gewenste oplaadvermogen te bereiken.
Onze wallboxen AMTRON® 4You 300 en 500 zijn voorbeelden van laadstations waarmee een elektrische auto kan worden opgeladen met overtollige zonne-energie via een EMS. Overtollige zonne-energie houdt in dat het EMS detecteert dat er energie terug geleverd wordt aan het net. Alle elektrische apparaten worden al van stroom voorzien en dan blijft er overtollige zonne-energie over die perfect kan dienen om de elektrische auto op te laden.
Om een energiemanagementsysteem te installeren, moeten huiseigenaren een beroep doen op een gespecialiseerd bedrijf dat over de nodige expertise over meterkasten beschikt. Na de installatie zijn individuele aanpassingen nodig om het systeem te optimaliseren voor de wensen van de klant. In de weken en maanden die volgen, moet het installatiebedrijf het systeem van tijd tot tijd controleren om er zeker van te zijn dat alle instellingen correct zijn uitgevoerd en dat de gewenste energie-efficiëntie en kostenbesparingen zijn bereikt.
Samenvattend kan gezegd worden dat een energiemanagementsysteem talrijke voordelen biedt voor huiseigenaren. Of de investering de moeite waard is voor het individuele particuliere huishouden hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van het zonnepanelen-systeem en het opslagsysteem voor zonne-energie, de aankoop- en bedrijfskosten voor het energiemanagementsysteem en de flexibiliteit van het elektriciteitsverbruik in het huishouden en dus de mate van eigen verbruik. Het is echter altijd een voordeel voor het milieu en het klimaat.