Voorbeelden hiervan zijn het type elektrische auto waarin je rijdt, de meterkastaansluiting, de locatie van bevestigen (wallbox aan de muur of toch een paal) en natuurlijk de benodigde accessoires en het gebruik van zonnepanelen voor het laden van je auto. Ook de kosten van installatie, het gebruik van een zakelijke lease auto voor het automatisch afrekenen van de laadkosten met je werkgever en een abonnement voor een laadpas nemen we mee in onze uitleg.
Om een exacte prijs af te geven moet de installateur de persoonlijke situatie en wensen kennen. Aan de hand hiervan kan deze een gerichte offerte uitbrengen. We lopen de mogelijkheden en situaties door, waarna je beter inzicht krijgt in waar je rekening mee moet houden bij de aanschaf en installatie van een wallbox of laadpaal.
Bij de aanschaf van de voor jou meest geschikte wallbox of laadpaal moet je weten wat het laadvermogen is van je elektrische auto en het vermogen van je meterkastaansluiting. Ook handig om te weten is de accucapaciteit van je auto. Zo kan je uitrekenen hoe lang het ongeveer duurt voordat de accu goed volgeladen is.
Elektrische auto´s beschikken over een boordlader met omvormer. De omvormer zet de wisselstroom uit het stroomnet om in gelijkstroom, waarmee de auto opgeladen kan worden.
De meeste nieuwe elektrische auto´s in Nederland kunnen 3 fase laden (16A) met een laadvermogen van 11kW. Een ideale wallbox bij dit soort EV´s is een 11kW (3 fase) wallbox. Met een accucapaciteit van 55kW zal je auto in ongeveer 5 tot 6 uur volgeladen zijn (bij zeer hoge of lage temperaturen kan dit wat langer duren).
Rij je in een 1 fase elektrische auto van 3,7kW of 7,4kW dan is het opladen met een 11kW wallbox goed mogelijk, maar dan is de laadsnelheid zo snel als de capaciteit van de auto en niet hoger dan 3,7kW.
Rij je in een oudere elektrische auto of in een Plug in Hybrid (PHEV), dan kan het zijn dat het hier om 1 fase auto´s van 3,7kW of 7,4kW gaat. Alvorens je gaat kijken naar een geschikte laadpaal dien je zeker te weten of de huidige meterkastaansluiting voldoende vermogen heeft om je auto te kunnen laden zonder stroomuitval. Zo heeft een 1 fase EV van 7,4kW vanuit de meterkast een groep van 32A nodig. De meeste netaansluitingen zijn 3x25A en hierdoor niet geschikt om een 32A auto te laden. Heb je een 3 fase auto van 11kW (16A) ook dan is het de vraag of je zonder problemen kunt laden. Je hebt dan namelijk nog maar 9A voor andere stroomverbruikers in huis over. Dat luistert wel erg nauw als je andere apparaten wilt gebruiken. In zo´n geval kan je ook kiezen voor een laadpaal met load balancing, die het stroomverbruik van het laden afstemt op andere verbruikers zodat er geen stroomuitval is. Laat je hierbij altijd goed adviseren door een gekwalificeerde installateur.
Kortom: Een hogere laadcapaciteit van de laadpaal betekent een kortere oplaadtijd, maar uiteindelijk is het werkelijke laadvermogen afhankelijk van het type EV en de maximale netaansluiting in de meterkast. Door de standaard netaansluiting 3x25A bij de meeste woningen en het laadvermogen van de meeste nieuwe EV modellen is een 11kW laadstation aan te bevelen.
Bij de afstemming van de elektrische auto op het type laadpaal dien je dus rekening te houden met de meterkastaansluiting. Is dit een 3 fasen of een 1 fase aansluiting? Wil je thuis je elektrische auto zo snel mogelijk opladen dan is een 3 fasen (3 x 25A) aansluiting in je meterkast eigenlijk noodzakelijk. Heb je nu nog een 1 fase aansluiting thuis, dan kan je bij je netbeheerder een 3 fasen aansluiting aanvragen. De netbeheerder rekent voor deze aansluiting eenmalige aansluitkosten. Wil je naast de 3 fasen aansluiting ook een netverzwaring (bijvoorbeeld 3 x 35A) omdat je bijvoorbeeld elektrische apparaten in gebruik hebt die veel stroom verbruiken, dan zal de netbeheerder het maandbedrag van je energienota ophogen. Zoek vooraf goed uit met de netbeheerder (bijvoorbeeld Enexis, Liander, Stedin o.a.) wat de meerprijs is voor 3 fasen en netverzwaring.
Het gebruik van een laadpaal in combinatie met andere grotere stroomverbruikers (denk aan een warmtepomp, koken op inductie etc.) kan vooral op momenten dat iedereen thuis is, een flinke elektriciteitspiek geven. Dan wil je wel dat het stroomverbruik zonder problemen mogelijk is.
Om thuis zeker te zijn van ongecompliceerd stroomverbruik is een laadpaal met dynamic load balancing een belangrijke overweging als je op het punt staat om een laadpunt aan te schaffen.
Met de load balancing in onze laadstations zal de stroomvraag van de laadpaal zich afstemmen op de stroomvraag van de andere apparaten zodat er geen stroomuitval plaats vindt door het laadproces van de elektrische auto.
Wie thuis de elektrische auto op wil laden met zonne-energie en reeds beschikt over zonnepanelen kan de installateur vragen om het laadstation en de omvormer op elkaar aan te sluiten, zodat je optimaal van de zonne-energie gebruik kunt maken. Vooral nu de salderingsregeling in de toekomst gaat verdwijnen en energieleveranciers geld in rekening brengen voor teruglevering aan het net, is het direct inzetten van je zonne-energie voor het opladen van je EV wel zo voordeling en duurzaam.
Om het laden op zonne-energie mogelijk te maken is naast aansluiting op de omvormer ook een energiemeter nodig die de teruglevering aan het net detecteert. Vanaf het moment van teruglevering, schakelt het laadstation over op zonnestroom. De installateur kan deze energiemeter voor je aanschaffen en aansluiten in de meterkast.
Met onze AMTRON® 4You 300 en 500 laad je je auto heel eenvoudig op met zonne-energie, onafhankelijk van het merk omvormer en zonnepanelen.
Het voordelig laden op zonnestroom gaat volledig automatisch. Moet je onverhoopt toch nog weg en wil je dat de batterij snel vol is, dan kun je dit altijd overbruggen door overschakeling naar stroom uit het net.
Wij leiden elektro installateurs, die daar interesse in hebben, op tot ´MENNEKES kwaliteitspartners´. Tijdens onze trainingen leren zij de techniek van het installeren, het servicewerk en het onderhoud. Bij een aanvraag voor een aanschaf en installatie van een MENNEKES laadpaal of wallbox zullen wij in eerste instantie verwijzen naar deze geschoolde installateurs. Wij hebben verder geen bemoeienis met de offerte die ze uitbrengen voor het installatiewerk. Prijsafspraken voor hun werkzaamheden dien je met de installateur zelf af te stemmen.
De installateur maakt zelf een offerte voor de installatie van je laadpaal thuis. Daar zijn wij als MENNEKES niet bij betrokken. Voordeel van MENNEKES gekwalificeerde installateurs is wel dat zij al kennis en ervaring hebben met onze producten. De prijs voor het uitvoeren van de installatie is echter grotendeels afhankelijk van jouw thuissituatie en wensen. Wil je bijvoorbeeld laden op zonne-energie of een koppeling met de P1 poort voor load balancing dan zal de installateur iets meer werk hebben om de laadpaal in te richten.
Heb je thuis geen muur of wand waaraan de installateur de wallbox kan bevestigen dan is er een aparte MENNEKES montagepaal nodig.
Ook de afstand tussen de meterkast en de laadpaal kan invloed hebben op de prijs. Leg vooraf aan de installateur de situatie goed uit, eventueel met behulp van een foto, of vraag hem eerst langs te komen om de situatie te beoordelen.
Rij je in een elektrische auto van de zaak, dan kan je met je werkgever overleggen of hij de aanschaf en installatie van de laadpaal of wallbox wil vergoeden. De meeste werkgevers zullen hiervoor een onkostenvergoeding hebben. Uiteindelijk is het voor hen aantrekkelijker om thuis geladen kWh te vergoeden ten opzichte van duurdere commerciële energietarieven bij laadpalen of snelladers in de wijk of langs de snelweg.
Een laadpas heb je nodig om onderweg brandstoffen te kunnen laden bij laadpalen in de openbare ruimte. Denk hierbij aan een E-flux laadpas, MKB pas of ANWB pas. Er zijn inmiddels vele aanbieders van dit soort laadpassen. De laadpasleverancier berekent hiervoor een tarief dat kan bestaan uit éénmalige – en abonnementskosten, transactie kosten, een starttarief en kosten van de laadsessies. Rij je in een auto van de zaak, dan zal de werkgever in de meeste gevallen de kosten van je laadpas en laadsessies vergoeden. Overleg dit vooraf even met je werkgever.
Of je nu de voorkeur geeft aan app bediening, laden op zonne-energie, het verrekenen van je laadkosten of toegangsbescherming met een RFID laadpas. Wij hebben de passende laadoplossing voor jou: